فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 73، تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فرشید بی باک، کیومرث کریمی، علیرضا سنگانی، اسعد خضرنژاد، مسعود نجاری* صفحات 1-10

    پژوهش حاضر با هدف تدوین بسته ی آموزشی ادراک از محیط مدرسه و امکان سنجی آن بر رفتارهای خودشکن تحصیلی دانش آموزان پسر انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مشغول به تحصیل پسر دوره دوم متوسطه شهر بوکان در سال تحصیلی 1400-1399 بود که از طریق روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش مقیاس رفتار و شناخت خود شکن (SDBC، کانینگهام، 2007) بود. دانش آموزان گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته 2 جلسه) تحت آموزش برنامه ادراک از محیط مدرسه قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده های آماری با استفاده از روش تحلیل واریانس آمیخته و با نرم افزارSPSS  نسخه 23 صورت گرفت. یافته ها نشان داد که بسته آموزشی ادراک از محیط مدرسه بر کاهش رفتارهای خودشکن تحصیلی دانش آموزان پسر معنادار بود (01/0<P). بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت بسته ی آموزشی ادراک از محیط مدرسه روش مداخله ای مناسبی برای کاهش رفتارهای خودشکن تحصیلی در دانش آموزان پسر است.

    کلیدواژگان: ادراک از محیط مدرسه، رفتارهای خودشکن تحصیلی، امکان سنجی، دانش آموزان پسر
  • فریبا اشرفی نیا، پرنیا پورکمالی، محمدصادق زمانی زارچی* صفحات 11-24

    همه گیری کرونا و قرنطینه خانگی منجر به مسایل متعددی برای خانواده ها شده است. در همین راستا، این پژوهش با هدف مطالعه چالش ها و راهبردهای مادران با فرزندان دبستانی و پیش دبستانی در دوران همه گیری کرونا  انجام شد. به این منظور انجام این مطالعه پدیدارشناسانه و بر اساس اصل اشباع نظری داده ها، با 21 نفر از مادران دارای فرزند پیش دبستانی و دبستانی در شهر تهران در سال 1400 مصاحبه شد و سپس، داده های حاصل از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با استفاده از روش کلایزی تحلیل شدند. در حوزه ی چالش ها 15 مضمون فرعی استخراج شد که در 5 مضمون اصلی"مشکلات رفتاری کودکان"، "دغدغه های آموزشی کودکان"، "برهم خوردن نظم زندگی"، "مشکلات فردی مادر" و "دغدغه های مرتبط با سلامتی" طبقه بندی شدند. در حوزه دوم که به راهبردها می پرداخت، 10 مضمون فرعی در قالب 3 مضمون اصلی "ایجاد سرگرمی و تفریح برای کودکان"، "به کارگیری راهکارهایی در مواجه با چالش های رفتاری و تحصیلی کودک"، "همیاری دیگران با مادر در زمینه فرزندپروری" به دست آمد. نتایج نشان داد کرونا و قرنطینه خانگی، چالش هایی را پیش روی مادران با فرزند دبستانی و پیش دبستانی قرار داده است و مادران در مواجهه با  شرایط جدید، راهبردهای مختلفی را در پیش گرفته اند. نتایج حاصل از این تحقیق می تواند به درک بهتر و عمیق تر تجارب مادران کودکان دبستانی و پیش دبستانی و همچنین، کاهش پیامدهای منفی کرونا و قرنطینه بر خانواده ها از طریق فراهم آوردن حمایت های لازم کمک نماید.

    کلیدواژگان: کرونا، پدیدارشناسی، کودکان دبستانی و پیش دبستانی، مادران، چالش ها، راهبردها
  • ریحانه جباری، زهرا زندی، صمد رحمتی*، سمانه متو صفحات 25-38

    جرایم سایبری، مسیله ای در حال رشد و نگران کننده است، به خصوص هنگامی که افراد زیر سن قانونی را درگیر می کند. چرا که خشونت سایبری در نوجوانان می تواند عواقب حقوقی و روانی منفی را در پی داشته باشد. لذا، داشتن ابزاری برای تشخیص زود هنگام این رویدادها و درک مسیله برای پیشنهاد شیوه های کارآمد و موثر برای پیشگیری و درمان، اهمیت زیادی دارد. هدف این پژوهش ارزیابی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه خشونت سایبری برای نوجوانان (CYBA) بود. در این پژوهش توصیفی-پیمایشی از بین دانش آموزان پسر و دختر سال دوم مقطع متوسطه دوم شهر اهواز در سال تحصیلی 98-1397 نمونه ای به حجم 291 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای (نسبتی) انتخاب شدند و به پرسشنامه خشونت سایبری برای نوجوانان (آلوارز-گارسیا و همکاران، 2016) پاسخ دادند. پایایی پرسشنامه با روش های آلفای کرونباخ، تصنیف اسپیرمن-براون و گاتمن و روایی و ساختار عاملی آن با روش های روایی سازه و روایی همزمان تعیین شد. ضرایب آلفای کرونباخ، تصنیف اسپیرمن-براون و همبستگی گاتمن برای کل پرسشنامه به ترتیب 94/0، 94/0 و 93/0 به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل اندازه گیری خشونت سایبری برای نوجوانان از برازندگی نسبتا مناسبی برخوردار است و ساختار 4 عاملی آن تایید شد (86/0=CFI، 85/0=GFI و 079/0=RMSEA). روایی همزمان این پرسشنامه نیز از طریق همبسته کردن ماده های آن با ماده های پرسشنامه پروژه مداخله مزاحمت سایبری اروپا (ECIPQ) و مقیاس قلدری در مدرسه (BS) تایید شد (05/0<P). در نتیجه CYBA یک پرسشنامه معتبر و قابل اطمینان برای اندازه گیری خشونت سایبری در نوجوانان است.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی، خشونت سایبری، روان سنجی، نوجوانان
  • میلاد شیرخانی، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف*، مجید معینی زاده صفحات 39-48

    هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی شدت نشانگان وسواسی- جبری براساس تجارب تروماتیک دوران کودکی از طریق نقش میانجی گری شرم بود. طرح کلی پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه بزرگ سالان 18 تا 50 ساله ساکن شهر مشهد در سال 1400  بودند که دسترسی مناسبی به اینترنت و فضای مجازی داشتند. از این میان، 340 نفر به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس های وسواس یل- براون (1989Y-BOCS-)، تجارب تروماتیک دوران کودکی برنستاین و همکاران (2003CTQ-) و شرم درونی شده کوک (1993ISS-) جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری از طریق نرم افزار SPSS نسخه 26 و AMOS نسخه 24  انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین تجارب تروماتیک دوران کودکی و شرم با شدت نشانگان وسواسی-جبری همبستگی معناداری (01/0<P) وجود دارد. همچنین نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل پژوهش حاضر از برازش خوبی برخوردار بوده و نقش میانجی گری شرم در رابطه تجارب تروماتیک دوران کودکی با شدت نشانگان وسواسی-جبری (3χ2/df≤  و سطح معناداری 001/0) معنادار بود. براساس یافته های این پژوهش، تجارب تروماتیک دوران کودکی می توانند از طریق تعامل با شرم، شدت نشانگان وسواسی- جبری را پیش بینی کرده و در آن نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: تجارب تروماتیک دوران کودکی، شرم، نشانگان وسواسی- جبری
  • بهرام ملکی* صفحات 49-60

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تحمل پریشانی در رابطه بین استرس ادراک شده و حس انسجام با اضطراب بیماری کرونا در دانشجویان اجرا شد. روش پژوهش همبستگی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل دانشگاه فرهنگیان استان کردستان در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از میان آن ها 300 نفر به روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اضطراب بیماری کرونا (CDAS، علی پور و همکاران، 1398)، تحمل پریشانی (DTS، سیمونز و گاهر، 2005)، استرس ادراک شده (PSS، کوهن و همکاران، 1983) و حس انسجام (SOC، آنتونووسکی، 1993) جمع آوری شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر در نرم افزار SPSS و AMOS نسخه 21 استفاده گردید. نتایج نشان داد که مدل با داده های پژوهش برازش دارد (01/0>P). با توجه به یافته ها، استرس ادراک شده، حس انسجام و تحمل پریشانی بر اضطراب بیماری کرونا در دانشجویان اثر مستقیم دارند. همچنین، استرس ادراک شده و حس انسجام از طریق تحمل پریشانی بر اضطراب بیماری کرونا اثر غیرمستقیم دارند (01/0>P). بنابراین، نتایج پژوهش نشان می دهد حس انسجام و تحمل پریشانی بالا، با وجود استرس ادراک شده می تواند مانع تاثیر عوامل استرس زای بیماری کرونا بر سلامت افراد شود.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، اضطراب بیماری کرونا، تحمل پریشانی، حس انسجام
  • مریم رستمی، فردین خسروی*، رضا منصوری کریانی صفحات 61-74

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنطیم شناختی هیجان، بهزیستی روان شناختی و کیفیت زندگی سالمندان بود. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش را کلیه سالمندان شهر ایلام در سال 1400 تشکیل می دادند. نمونه آماری شامل 32 نفر بود که با استفاده از نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های ورود به پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه  (هر گروه 16 نفر) جایگزین شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تنطیم شناختی هیجان (گارنفسکی و همکاران، 2001- (CERQ)، بهزیستی روان شناختی (ریف، 2002- RSPWB) و کیفیت زندگی (BREF-WHOQOL, 1996) استفاده شد. گروه آزمایش تحت درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد طی 8 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفت و گروه گواه، هیچ گونه مداخله درمانی دریافت نکرد. جهت تجزیه و تحلیل از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که بین گروه آزمایشی و گروه گواه از نظر متغیرهای وابسته در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0<P). یافته های این پژوهش نشان داد که درمان گروهی مبتنی پذیرش و تعهد بر کاهش راهبردهای غیر انطباقی تنظیم شناختی هیجان و افزایش راهبرد های انطباقی تنظیم شناختی هیجان، بهزیستی روان شناختی و کیفیت زندگی سالمندان اثربخش است.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تنطیم شناختی هیجان، درمان مبتنی پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، سالمندان
  • شیدا لطفی سعیدآباد، سجاد بشرپور*، زهره رفیعی راد صفحات 75-88

    پرخاشگری ازجمله رفتار های شایع و تاثیرگذار بر  جنبه های فردی و اجتماعی فرد از جمله شخصیت، مطلوبیت و کارایی اجتماعی و نگرش نوجوانان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تعیین نقش میانجی مطلوبیت اجتماعی در ارتباط بین ویژگی های شخصیتی و نگرش های ناکارآمد با رفتارهای پرخاشگرانه نوجوانان انجام گرفت. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه نوجوانان شهر اردبیل 1399-1400 تشکیل دادند که 200 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به صورت اینترنتی و از طریق شبکه های مجازی (واتساپ، تلگرام، شاد)، به عنوان نمونه انتخاب شدند و در این مطالعه شرکت کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه های مقیاس نگرش ناکارآمد کودکان و نوجوان (2006) DAS-C، پرسشنامه شخصیت نیو فرم کوتاه (1985) NEO-FFI، پرسشنامه مطلوبیت اجتماعی (1960) DAS-CA و پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) BPAQ بودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Spss 24 و lisrel8.8 و روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل تحقیق ازنظر شاخص های معنی داری و برازش مورد تایید است و متغیرهای نگرش ناکارآمد و ویژگی های شخصیت علاوه بر اثر مستقیم، به طور غیر مستقیم از طریق مطلوبیت اجتماعی بر پرخاشگری (001/0>P) تاثیر می گذارند. باتوجه به یافته پژوهش می توان از آن در برنامه های آموزشی و مداخلات روان شناختی وبهبود عملکرد آنها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نگرش های ناکارآمد، ویژگی های شخصیتی، مطلوبیت اجتماعی، پرخاشگری، نوجوان
  • فاطمه فتحی، شهرام وزیری*، مهدی پوراصغر عربی، مریم نصری صفحات 89-98

    ژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی روان درمانی تحلیلی مبتنی بر روابط ابژه (معطوف به انتقال) بر سازمان شخصیت و سبک های دفاعی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی انجام شد. روش پژوهش از نوع طرح تک آزمودنی A-B-A بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی که به بخش سرپایی بیمارستان روانپزشکی زارع و کلینیک خانه معنا ساری در بازه زمانی اردیبهشت الی خرداد 99 مراجعه کردند، که با تایید روانپزشک 32 نفر بودند، از میان آنها 7 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه روان درمانی تحلیلی مبتنی بر روابط ابژه 4 نفر و گروه گواه 3 نفر به روش تصادفی قرار داده شد و داده ها در طی یک سال، با استفاده از پرسشنامه سازمان شخصیت کرنبرگ IPO (کرنبرگ، 2002) و سبک های دفاعی DSQ-40 (اندورز و همکاران، 1993) گرداوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل نمودار، تغییر پایا و درصد بهبودی، استفاده شد. یافته ها نشان داد که روان درمانی تحلیلی مبتنی بر روابط ابژه (معطوف به انتقال) می تواند نتایج مطلوبی بر روان سازمان شخصیت و سبک های دفاعی افراد مبتلا به شخصیت مرزی بگذارد. موفقیت آمیز بودن درمان بیماران مرزی بسیار پیچیده تر از آن است که متون پژوهشی نشان می دهند و همچنین فرجام درمان به صورت موفقیت در مقابل شکست نیست، بلکه شماری از حوزه های عملکردی را شامل می شود. همچنین برای تعمیم نتایج به پژوهش های بیشتر نیازمندیم.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، روان درمانی تحلیلی مبتنی بر روابط ابژه، سازمان شخصیت، سبک های دفاعی
  • معصومه اسمعیلی، جیران طاهری چمعالی*، فاطمه قاسمی نیائی، مجتبی حقانی زمیدانی صفحات 99-106

    پژوهش حاضر با هدف بررسی راهبردهای اثربخش نوجوانان در برخورد با سوگ ناشی از طلاق والدین صورت گرفت. این تحقیق مبتنی بر رویکرد کیفی بوده و با استفاده از طرح پدیدارشناسی به توصیف عمیق موضوع پرداخته است. شرکت کنندگان در این پژوهش 12 نفر از دانش آموزان نوجوان بازه ی سنی 18-14 در سال تحصیلی 1400-1399 متعلق به استان های تهران، اصفهان و لرستان بودند که به شیوه گلوله برفی انتخاب شدند و نمونه گیری مبتنی بر اصل اشباع انجام شد. داده ها در طول مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری و با استفاده از روش کلایزی تحلیل شدند. در نهایت پس از تحلیل داده ها، 5 مقوله اصلی تحت عنوان پدیده مرکزی سوگ، عوامل علی در سازگاری، پیامدهای سوگ، عوامل میانجی گر سازگارانه و راهبردهای موثر در سازگاری و 14 مقوله فرعی نتیجه شد که در متن پژوهش به تفضیل به هر یک پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: راهبردهای اثربخش نوجوانان، سوگ، طلاق، والدین
  • محمدحسین کاظمی*، رضا گلپور چمرکوهی صفحات 109-120

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی سلامت روانی و اجتماعی براساس صفات شخصیت در افراد بهبود یافته از بیماری ‏کرونا بود. روش پژوهش توصیفی همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی افراد بهبود یافته از بیماری کووید-19 در بیمارستان های شهر تهران (مسیح دانشوری، امام خمینی، شهدای یافت آباد، سینا، شریعتی، طالقانی، حضرت رسول اکرم، هفت تیر) از تیر تا شهریور 1400 که چهار تا شش ماه از زمان ترخیص آن ها از بیمارستان گذشته بود، که از بین آن ها به روش نمونه گیری هدفمند 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه صفات شخصیتی نیو (NEO)، پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (KSWBQ) و پرسشنامه سلامت روانی گلدبرگ (GHQ) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از رگرسیون چندگانه گام به گام تحلیل شد. نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی برون گرایی، توافق پذیری، گشودگی و مسیولیت پذیری با ‏سلامت روان افراد بهبود یافته از بیماری کرونا ارتباط منفی و معنی داری دارند (‏01/0>‏P‏). همچنین، ویژگی های شخصیتی برون گرایی، توافق پذیری، گشودگی و مسیولیت پذیری با سلامت اجتماعی افراد بهبود ‏یافته از بیماری کرونا ارتباط مثبت و معنی داری دارند (‏01/0>‏P‏). دیگر نتایج نشان داد که برون گرایی، روان رنجورخویی و گشودگی 9/31 درصد از سلامت روان افراد بهبود یافته از بیماری کرونا را پیش بینی می کنند (‏01/0>‏P‏) و مقیاس گشودگی، توافق، برون گرایی و مسیولیت پذیری 3/39 درصد از سلامت اجتماعی افراد بهبود یافته از بیماری کرونا را پیش بینی می کنند (‏01/0>‏P‏). به طور کلی نتایج مطالعه حاضر بر اهمیت ویژگی های شخصیتی بر پیش بینی سلامت روانی و اجتماعی بیماران بهبود یافته از کرونا تاکید دارد.

    کلیدواژگان: بیماران بهبود یافته، سلامت اجتماعی، سلامت روان، کرونا، ویژگی های شخصیتی
  • بیتا فیروزکوهی مقدم، غلامرضا ثناگوی محرر*، محمود شیرازی صفحات 121-132

    مسایل شغلی از موضوع های مهم و بنیادین امروزه جوامع هستند. گسترش شهرنشینی، توسعه صنعت، جهانی شدن، رقابت اقتصادی و عواملی مانند آنها شغل را به یک مساله اساسی در زندگی انسان امروزی تبدیل کرده است. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر فرسودگی و انگیزش شغلی کارکنان سازمان تامین اجتماعی بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و از لحاظ روش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه پژوهش را کلیه کارکنان مرد و زن شاغل در سازمان تامین اجتماعی شهر تهران در سال 1400- 1399 تشکیل دادند که از بین آنها به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای 60 نفر به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه (هر گروه 30 شرکت کننده) قرار گرفتند. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و همکاران (MBI) (1981) و انگیزش شغلی هاکمن الدهام (MPS) (1975) بود. مداخله آموزش پذیرش و تعهد طی 9 جلسه 90 دقیقه ای و هفته ای یکبار انجام شد؛ اما گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده های پژوهش، به روش تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد آموزش پذیرش و تعهد بر فرسودگی و انگیزش تحصیلی موثر است (05/0>P). از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که آموزش گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش فرسودگی و افزایش انگیزش شغلی کارکنان سازمان تامین اجتماعی موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش پذیرش و تعهد، فرسودگی، انگیزش شغلی
  • محمودرضا مستقیمی، منصوره شهریاری احمدی*، مجتبی امیری مجد صفحات 133-144

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه والدگری مستبدانه و اختلال سلوک با میانجی گری عزت نفس در نوجوانان پسر مقیم کانون اصلاح و تربیت انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی-مقطعی از نوع تحلیل مسیر است. جامعه آماری شامل تما می نوجوانان پسر کانون های اصلاح و تربیت استان های کرمان، یزد و هرمزگان و یکی از والدین آن ها در سال 1400 بودند، در این پژوهش 180 نمونه به روش در دسترس مشارکت داشتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه توانایی ها و مشکلات (SDQ) (گودمن، 1997)، پرسشنامه سبک های فرزندپروری بامریند (BPSQ) (بامریند، 1971) و پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت (CSEI) (کوپراسمیت، 1967) انجام شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل مسیر بود. نتایج بوت استرپ نشان داد که اثرات مستقیم والدگری مستبدانه بر عزت نفس (216/0-=β)، والدگری مستبدانه بر اختلال سلوک (424/0=β)، عزت نفس بر اختلال سلوک (747/0-=β) معنادار است (05/0>P). همچنین نتایج نشان داد اثر غیرمستقیم والدگری مستبدانه با میانجی گری عزت نفس بر اختلال سلوک (161/0=β) نیز معنادار است و نقش میانجی جزیی دارد (05/0>P). نتایج دیگر نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار است. والدگری مستبدانه یک عامل منفی بر عزت نفس نوجوانان است که می تواند نقش موثری بر مشکلات سلوک نوجوانان داشته باشد، بنابراین جهت پیشیگیری از مشکلات سلوک در نوجوانان می بایست به بهبود مهارت های فرزندپروری والدین توجه شود.

    کلیدواژگان: والدگری مستبدانه، اختلال سلوک، عزت نفس، نوجوانان
  • مهلا منصوری، افسانه خواجوند خوشلی*، محمد سبحانی شهمیرزادی صفحات 145-156

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش والدین با رویکرد رفتاری بارکلی و رویکرد آدلری-درایکورس بر بهبود مهارت های اجتماعی کودکان مبتلا به اختلالات دفعی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح  پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه کودکان مبتلا به اختلالات دفعی مراجعه کننده به کلینیک تخصصی کودکان شهر گرگان در سال 1399 بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش 10 نفری قرار گرفتند. در گروه اول آزمایشی مادران آموزش به روش رفتاری بارکلی و گروه دوم آزمایشی مادران آموزش به روش آدلری -درایکورس را در 12 جلسه 90 دقیقه ای دوبار در هفته دریافت کردند. ابزار پژوهش پرسشنامه مهارت اجتماعی ماتسون (1983)  (MESSY) فرم والد بود. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و با استفاده از نرم افزار SPSS 22 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد بین نمرات اختلافی پیش آزمون- پس آزمون در گروه های مداخله آموزش والدین با رویکرد رفتاری بارکلی و رویکرد آدلری-درایکورس با گروه گواه همه خردهمولفه های مهارت اجتماعی جز مولفه برتری طلبی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0<P). همچنین بین آموزش والدین با رویکرد بارکلی و آموزش والدین با رویکرد آدلری-درایکورس برای خرده مولفه های مهارت های اجتماعی تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<P).  براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت آموزش والدین با رویکرد بارکلی و رویکرد آدلری-درایکورس باعث بهبود همه خرده مولفه های مهارت اجتماعی جز خرده مولفه برتری طلبی در کودکان مبتلا به اختلالات دفعی شده اند و هر دو روش درمانی اثربخشی یکسانی بر بهبود مهارت های اجتماعی داشته اند.

    کلیدواژگان: اختلالات دفعی، آموزش والدین، رویکرد آدلری-درایکورس، رویکرد رفتاری بارکلی، مهارتهای اجتماعی
  • پریوش خاورزمینی*، رامین حبیبی کلیبر صفحات 157-168

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی پایستگی تحصیلی براساس انعطاف پذیری شناختی و خودپنداره تحصیلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم ناحیه 2 شهر تبریز در سال 1401-1400 تشکیل دادند که از بین آن ها به روش نمونه گیری در دسترس 446 نفر  به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار های گردآوری داده ها شامل پرسش نامه پایستگی تحصیلی (ABS، مارتین و مارش، 2008) و پرسش نامه انعطاف پذیری شناختی (CFI، دنیس و وندروال، 2010) و پرسش نامه خودپنداره تحصیلی (ASC، یی سن چن، 2004) بود. داده های پژوهش با استفاده از  ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه (گام به گام) تحلیل شدند. نتایج نشان داد که  بین انعطاف پذیری شناختی، جایگزین ها، کنترل، خودپنداره تحصیلی و مولفه های آن با پایستگی تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (001/0 ‹P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که خودپنداره تحصیلی، انعطاف پذیری شناختی و جایگزین هایی برای رفتار انسانی 29% از واریانس مربوط به پایستگی تحصیلی را پیش بینی می کنند. نتایج نشان می دهد هر چقدر دانش آموزان انعطاف پذیری شناختی بیشتر و خودپنداره تحصیلی مثبتی داشته باشند، پایستگی تحصیلی بیشتری خواهند داشت.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، پایستگی تحصیلی، خودپنداره تحصیلی
  • سید مهدی سرکشیکیان*، نرگس باباخانی، نسرین باقری صفحات 169-180

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه استرس انتظارات تحصیلی و رفتارهای خودشکن تحصیلی با توجه به نقش میانجی عدم تحمل بلاتکلیفی است. پژوهش بنیادین و از نوع توصیفی _همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی استان قم بودند که در سال تحصیلی 400-1399 مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش 420 نفر از دانشجویان بودند که به شیوه دردسترس و از طریق شبکه های اجتماعی واتساپ، اینستاگرام، ایمیل، سروش و آی گپ با توجه به شرایط پاندمی کووید 19 در پژوهش شرکت کردند. ابزار پژوهش مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (IUS) فریستون و همکاران (1994)، پرسشنامه استرس ناشی از انتظارات تحصیلی (AESI)   آنگ و هوان (2006)، مقیاس رفتار و شناخت خودشکن (SDBCs) کانیگهام (2007) بود. درنهایت از روش تحلیل معادلات ساختاری و  نرم افزار 25 spss  و 3smart pls  برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که شاخص های مدل پیشنهادی از برازش قابل قبولی برخوردار هستند. مسیر استرس انتظارات تحصیلی به رفتارهای خودشکن تحصیلی (000/0P = , 499/0 = β)، استرس انتظارات تحصیلی به عدم تحمل بلاتکلیفی (000/0P = , 546/0 = β) و عدم تحمل بلاتکلیفی به رفتار خودشکن تحصیلی (000/0P = , 488/0 = β) گزارش می شود. یافته پژوهش نشان می دهد استرس انتظارات تحصیلی به واسطه عدم تحمل بلاتکلیفی در رفتارهای خودشکن تحصیلی نقش دارد.

    کلیدواژگان: استرس انتظارات تحصیلی، رفتارهای خود شکن تحصیلی، شناخت و رفتار خودشکن، عدم تحمل بلاتکلیفی
  • ابوالفضل بخشی پور*، شبنم نورالهی صفحات 181-192

    شرایط همه گیری کرونا، بر ابعاد مختلف زندگی دانش آموزان اثر گذاشته است و سبب تعطیلی مدارس و تغییر آموزش به سبک غیر حضوری  شده است و تاثیراتی در حیطه آموزش داشته است که یکی از مهم ترین آن، افت تحصیلی می باشد. برای بررسی عوامل موثر بر افت تحصیلی در شرایط بیماری کرونا، نیاز به تحقیقات عمیق و گسترده ای می باشد، لذا هدف این پژوهش بررسی دیدگاه های دانش آموزان مقطع متوسطه که به طور کمی یا کیفی در دوران کرونا نسبت به قبل دچار افت تحصیلی شده اند می باشد. روش این مطالعه کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی توصیفی بوده است و با استفاده از نمونه گیری هدفمند ملاک محور انجام شده است و به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شده است پس از 10 مصاحبه با دانش آموزان پایه هشتم تا یازدهم شهر مشهد در سال 1400، اشباع نتایج حاصل شد. تحلیل عمیق دیدگاه های دانش آموزان نشان داد عوامل مختلفی بر افت تحصیلی آن ها در دوران همه گیری بیماری اثرگذار بوده است که در  سه محور فردی، محیطی و آموزشی می باشد، که محور فردی شامل: حواس پرتی، عصبی بودن، افسردگی، استرس (مسایل روانی) و کاهش کیفیت یادگیری، انگیزه، تقلب، کم خوانی، کم آوردن زمان (یادگیری) و بازیگوشی، بازی الکترونیکی، اطلاعات مضر، فضای مجازی (تلفن همراه) و محور محیطی شامل: مدرسه، تفریح (محیط های نشاط آور) و برخورد خانواده، دوستان و همکلاسی ها (نزدیکان) و محور آموزشی شامل مشکلات اینترنت، مشکلات نرم افزار آموزشی (بستر آموزشی)، کیفیت پایین تدریس، تغییر ساعت کلاس، بی نظمی معلم و عدم پاسخگویی معلم، بدرفتاری معلم (معلم) می باشد. لذا توصیه می شود متولیان آموزش در جهت ارتقا کیفیت آموزش مجازی، ارتقا نحوه تدریس مجازی معلمان، مراقبت از سلامت روان معلمان و دانش آموزان و افزایش مهارت های دانش آموزان برای سازگاری بیشتر با این شرایط بکوشند.

    کلیدواژگان: ادراک دانش آموزان، افت تحصیلی، کووید-19، آموزش مجازی، روش کیفی
  • توحید اکبروند، مالک میرهاشمی*، سیمین بشردوست صفحات 193-204

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مدل ساختاری اضطراب بیماری کووید 19 بر اساس استرس ادراک شده با نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده در دانشجویان انجام شد. روش تحقیق از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز در سال تحصیلی 400-1399 بودند. حجم نمونه 322 نفر تعین شد که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس  اضطراب کرونا ویروس (CDAS، علیپور و همکاران، 1398)، استرس ادراک شده (PSS، کوهن و همکاران، 1983)، حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS، زیمت  و همکاران، 1998) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزارهای آماری spss 27 و AMOS 24 انجام شد. نتایج نشان داد مدل کلی پژوهش با داده های تجربی برازش دارد. علاوه بر این بین استرس ادراک شده با اضطراب بیماری کووید 19 ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد (001/0=p ،60/0=β). و بین استرس ادراک شده و حمایت اجتماعی ادراک شده رابطه منفی و معناداری وجود دارد (001/0= p ،72/0-=β). اما نقش میانجی حمایت اجتماعی بین استرس ادراک شده با اضطراب بیماری تایید نشد (05/0<p). نتایج این پژوهش نشان داد که کاهش استرس ادراک شده و برخورداری از حمایت اجتماعی ادراک شده   نقش موثری را در کاهش اضطراب بیماری کرونا ایفا می کند.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، اضطراب بیماری کرونا، حمایت اجتماعی ادراک شده، کووید- 19
  • پیمان مام شریفی، سارا شعبانیان اول خانسری، کیمیا نجفی، ساجده فرخی، محمد امین پور* صفحات 205-216

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای راهبردهای حل مسیله در رابطه بین باورهای فراشناختی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان با تاب آوری در دوران کووید-19 انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادین و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان دختر و پسر از مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه های علامه طباطبایی و خوارزمی در سال 1401-1400 تشکیل دادند که از بین آن ها به صورت آنلاین و در دسترس 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری (CD-RISC، کانر و دیویدسون، 2003)، پرسشنامه راهبردهای حل مسیله (PSSQ، کاسیدی و لانگ، 1996)، پرسشنامه باورهای فراشناختی (MCQ، ولز و کارت رایت-هاتون، 2004) و پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ، گارنفسکی و کرایج، 2006) بودند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل مسیر حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافته ها نشان داد که باورهای فراشناختی به صورت غیر مستقیم و از طریق راهبرد حل مسیله سازنده توانست تاب آوری را پیش بینی کند (001/0‹P). همچنین راهبرد تنظیم شناختی هیجانی سازش یافته هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم و از طریق راهبرد حل مسیله سازنده، تاب آوری را پیش بینی کرد (001/0‹P). از یافته ها می توان نتیجه گرفت که راهبرد حل مسیله سازنده نقش کلیدی در تاب آوری دانشجویان دارد و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر در برنامه های ارتقای تاب آوری ضروری است.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، تاب آوری، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، راهبردهای حل مسئله، کووید-19
  • بیتا نصراللهی*، وحیده آقایی صفحات 217-228

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ناگویی هیجانی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در افراد دارای نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و اجتماعی، سوء مصرف مواد و افراد سالم انجام شد. مطالعه حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. بخشی از جامعه آماری این پژوهش را تمام زنان دارای نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و اجتماعی و سوء مصرف مواد شهر قم و و بخش دیگری را زنان سالم این شهر در سال 1399 تشکیل دادند. با روش نمونه گیری هدفمند، 90 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. مقیاس های بکار رفته در پژوهش شامل مقیاس کوتاه اختلال اضطراب فراگیر (GADQ-IV) اسپیتزر و همکاران (2006)، اضطراب اجتماعی (SPIN) کانر و همکاران (2000)، ناگویی هیجانی تورنتو (TAS) بگبی و همکاران (1994) و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ) گارنفسکی و همکاران (2001) بودند. نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) نشان داد که بین ناگویی هیجانی و راهبردهای تنظیم شناختی افراد دارای نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و اجتماعی و سوء مصرف مواد با افراد سالم، تفاوت وجود داشت (01/0>P). اما بین ناگویی هیجانی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان افراد دارای نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و اجتماعی با افراد مبتلا به سوء مصرف مواد تفاوت معنادار نبود (05/0<P). در مجموع افراد دارای نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و اجتماعی و سوء مصرف مواد نسبت به افراد سالم، نمرات بالاتری را در ناگویی هیجانی و راهبرد تنظیم هیجان منفی و نمرات پایین تری را در راهبرد تنظیم هیجان مثبت کسب می کنند.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، سوء مصرف مواد، ناگویی هیجانی
  • شیوا رادفر، اقبال زارعی*، منصور سودانی، مهناز معلم صفحات 229-240

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی بسته آموزشی فرزند پروری بر کاهش مشکلات اجتماعی و کمبود توجه نوجوانان دارای مشکلات عاطفی و رفتاری انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی نوجوانان دارای مشکلات عاطفی و رفتاری در شهر اهواز در سال 1400-1399 بود. نمونه پژوهش شامل 34 نفر که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه (آزمایش 17 نفر و گروه گواه 17 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 75 دقیقه ای هر هفته دو جلسه تحت آموزش بسته تدوین شده فرزند پروری قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها در پیش آزمون و پس آزمون از سیاهه مشکلات رفتاری نوجوان  CBCL(2001)، استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA) صورت گرفت. یافته ها نشان داد که بسته آموزشی تدوین شده تاثیر معناداری بر نمره مشکلات اجتماعی (01/0>P، 240/17=F) داشته، ولی این تغییر بر کمبود توجه نوجوانان (05/0<p،923/2 =F) معنی دار نبود. با توجه به نتایج به دست آمده، می توان بیان نمود؛ بسته تدوین شده فرزند پروری می تواند به عنوان یک مداخله موثر به منظور توانمندسازی والدین در حل مشکلات اجتماعی نوجوانان دارای مشکلات عاطفی و رفتاری مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شیوه های فرزند پروری، تجربه زیسته، مشکلات عاطفی و رفتاری
|
  • Farshid Bibak, Qumarth Karimi, Alireza Sangani, Asaad Khezrnezhad, Masoud Najari* Pages 1-10

    The aim of this study was to develop an educational package on the perception of the school environment and its feasibility study on the self-defeating academic behaviors of male students. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group and quarterly follow-up. The statistical population included all students studying in the second year of high school in the city of Buchan in the academic year 1399-1400. Through the purposive sampling method, 30 individuals were selected and randomly replaced into two groups of 15 experimental and control. The measuring instrument in this study was the Self-Breaking Behavior and Cognition Scale (Cunningham, 2007). The students in the experimental group underwent 8 90-minute sessions (2 sessions per week) of the school environment perception program and the control group did not receive any intervention. Statistical data were analyzed using a mixed analysis of variance with SPSS software version 23. The results showed that the educational package of perception of the school environment was significant in reducing the self-defeating academic behaviors of male students (p <0.01). Based on the research results, it can be said that the educational package of perception of the school environment is a suitable intervention method to reduce self-defeating academic behaviors in male students.

    Keywords: perceptions of school climate, self-defeating academic behaviors, Feasibility, male students
  • Fariba Ashrafinia, Parnia Pourkamali, MohammadSadegh Zamani Zarchi* Pages 11-24

    COVID-19 pandemic and quarantine have led to many problems for families. In this regard, the purpose of this study was to identify the challenges and strategies of mothers with pre-school and primary school children during the coronavirus epidemic. In order to do this phenomenological study and based on the data saturation principle, 21 mothers having pre-school and primary school children in Tehran in 2021 were interviewed and then, the data obtained from semi-structured interviews were analyzed using the Colaizzi method. In terms of challenges, 15 sub-themes were extracted, that were classified into 5 main themes, "children's behavioral problems", "children's educational concerns", disruption of life routines"٬ "mother's individual problems" and "health concerns". In the second domain, which dealt with Strategies, 10 sub-themes were obtained in the form of 3 main themes: "creating fun and entertainment for children", "Applying solutions in confronting with the child's behavioral and educational challenges", "other people cooperation with the mother in upbringing". The results showed that the coronavirus epidemic caused challenges for mothers with pre-school and primary school children, which affected some aspects of their lives. On the other hand, mothers have adopted various strategies in confronting new conditions. The results of this study may help to better understand the experiences of mothers of preschool and primary school children and also to reduce the negative consequences of the COVID-19 pandemic and quarantine on families by providing the necessary support.

    Keywords: Coronavirus, Phenomenology, Pre-school, Primary School children, Mothers, Challenges, Strategies
  • Reyhaneh Jabbari, Zahra Zandi, Samad Rahmati*, Samaneh Mato Pages 25-38

    Cybercrime is a growing and worrisome problem, particularly when it involves minors. Cyberaggression among adolescents in particular can result in negative legal and psychological consequences for the people involved. Therefore, it is important to have instruments to detect these incidents early and understand the problem to propose effective measures for prevention and treatment. The purpose of this study was to evaluate the psychometric properties of the Cyber-Aggression Questionnaire for Adolescents (CYBA). In this descriptive-survey study, among the girl and boy students of the second grade of high school in Ahvaz in the academic year 2018-19, a sample of 300 students was selected by multi-stage random sampling method (stratified) and answered the questionnaire of the Cyber-Aggression Questionnaire for Adolescents (Álvarez-García et al., 2016). The reliability of the questionnaire was determined by Cronbach's alpha, Spearman-Brown split-half, and Guttman methods, and its validity and factor structure were determined by construct validity and concurrent validity methods. Cronbach's alpha coefficients, Spearman-Brown split-half and Guttman correlation for the whole questionnaire were 0.94, 0.94, and 0.93, respectively. The results of confirmatory factor analysis showed that the model of measuring cyber-aggression for adolescents has good fitness and its 4-factor structure was confirmed (CFI=0.86, GFI=0.85, and RMSEA=0.079). The concurrent validity of this questionnaire was also confirmed by correlating its items with the items of the European Cyberbullying Intervention Project Questionnaire (ECIPQ) and the Bullying in School Scale (BS) (p<0.05). Therefore, the CYBA offers a valid and reliable measure of cyber aggression in adolescents.

    Keywords: Confirmatory factor analysis, Cyber-aggression, Psychometric, Adolescents
  • Milad Shirkhani, Hamidreza Aghamohammadian Sharbaf*, Majid Moeenizadeh Pages 39-48

    The aim of this study is to predict the severity of obsessive-compulsive symptoms based on traumatic childhood experiences through the mediating role of shame. The general design of the present study is the descriptive correlation of structural equations. The statistical population of this study is adults, aged 18 to 50 -who are living in Mashhad in 1400 - they have proper access to the Internet. Among them, 340 people were selected as a sample by the available method. Data were collected using the Yale-Brown Obsessive Scale (Y-BOCS-1989), the traumatic childhood experiences of Bernstein et al. CTQ-2003), and Cook's Internalized Shame (ISS-1993). Data analysis is performed using the structural equation modeling method using SPSS software version 26 and AMOS version 24. Findings showed that there is a significant correlation between childhood traumatic experiences and shame with the severity of obsessive-compulsive symptoms (P <0.01). Also, the results of structural equation modeling showed that the model of the present study has an acceptable fitness and the mediating role of shame in the relationship between childhood traumatic experiences and the severity of obsessive-compulsive symptoms (χ2/df ≤ 3) and significance level 0.001) was significant. Based on the findings of this study, traumatic childhood experiences are able to predict and affect the severity of obsessive-compulsive symptoms through interaction with shame.

    Keywords: Traumatic Childhood Experiences, Shame, Obsessive-Compulsive Symptoms
  • Bahram Maleki* Pages 49-60

    This study aimed to investigate the mediating role of distress tolerance in the relationship between perceived stress, and a sense of cohesion with coronavirus anxiety in students. The research method was correlational to path analysis type. The statistical population included all Students studying at the Farhangian University of Kurdistan Province in the academic year 2020-2021, from which 300 were selected by systematic random sampling. Data were collected using the Corona Anxiety Scale (CDAS, Alipour & et al, 2019), Distress Tolerance Questionnaire (DTS, Simmons & Gaher, 2005), Perceived Stress (PSS, Cohen & et al, 1983), and Sense of Cohesion (SOC, Antonovsky, 1993). In order to analyze the data, the path analysis method was used in SPSS and AMOS-21 software. The results showed that the model fits the research data (P<0.01). According to the results, perceived stress, sense of cohesion, and distress tolerance have a direct effect on coronavirus anxiety in students. Also, perceived stress and a sense of cohesion have an indirect effect on coronavirus anxiety through distress tolerance (P<0.01). Therefore, the results show that a high sense of cohesion and high distress tolerance, despite perceived stress, can prevent the impact of coronavirus stressors on human health.

    Keywords: Perceived stress, Coronavirus anxiety, Distress tolerance, Sense of cohesion
  • Maryam Rostami, Fardin Khosravi*, Reza Mansouri Koryani Pages 61-74

    The present research aimed to determine the effectiveness of group acceptance and commitment therapy on the effectiveness of acceptance and commitment therapy on cognitive emotion regulation, psychological well-being, and quality of life in the elderly. This research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest and control group design. The statistical population included all the elderly living in Illam city during 2021. For this aim, 32 of the elderly were chosen through a convenience sampling method along with inclusion criteria and placed randomly into two groups experimental and control (with 16 members). In order to collect data, questionnaires on cognitive emotion regulation (Garnefski et al, 2001-CERQ), psychological well-being (Ryff, 2002- RSPWB), and quality questionnaires (BREF-WHOQOL, 1996) were used. The experimental group received treatment based on acceptance and commitment in 8 sessions of 90 minutes and the control group did not receive any therapeutic intervention. Research data were analyzed using the multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The results of the analysis of covariance showed that there was a significant difference between the experimental group and the control group in terms of dependent variables in the post-test stage (P<0/001). The results showed that group therapy based on acceptance and commitment is effective in reducing, maladaptive Cognitive Emotion Regulation Strategies and increasing adaptive Cognitive Emotion Regulation strategies for psychological well-being and quality of life in the elderly.

    Keywords: psychological well-being, cognitive emotion regulation, acceptance, commitment therapy, quality of life, the elderly
  • Sheyda Lotfi Saedabad, Sajjad Basharpoor*, Zohreh Rafiee Rad Pages 75-88

    Aggression is one of the most common and influential behaviors on individual and social aspects of the individual, including personality, desirability and social efficiency, and adolescents' attitudes. The aim of this study was to determine the mediating role of social desirability in the relationship between personality traits and dysfunctional attitudes toward aggressive behaviors of adolescents. The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of this study consisted of all adolescents in Ardabil 1400-1399, 200 of whom were selected as a sample using the sampling method available online and through virtual networks (WhatsApp, Telegram, Shad). And participated in this study. Data collection tools included DAS-C (2006) Dys-C dysfunctional attitude scale questionnaire, NEO-FFI short-form personality questionnaire (1985), DAS-CA (1960) social utility questionnaire, and Bass and Perry aggression questionnaire ( 1992) were BPAQ. The collected data were analyzed using Spss 24 and Lisrel 8.8 software and the path analysis method. The results showed that the research model is approved in terms of significance and fit indicators and inefficient attitude variables and personality traits in addition to the direct effect, indirectly affecting aggression through social desirability (P <0.001). According to the research findings, it can be used in educational programs and psychological interventions and improve their performance.

    Keywords: Dysfunctional Attitudes, Personality Traits, Social Desirability, Aggression, Adolescent
  • Fatemeh Fathi, Shahram Vaziri*, Mehdi Pourasghar Arabi, Maryam Nasri Pages 89-98

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of analytical psychotherapy based on object relationships (transference–focused) on personality organization and defense styles of individuals with a borderline personality disorder. The research method was A-B-A single-subject design. The statistical population included all people with borderline personality disorder who were referred to the outpatient department of Zare Psychiatric Hospital and Mana Sari in the period from May to June 2019, which were 32 with the approval of a psychiatrist, of which 7 were selected by the targeted sampling method. And in two groups of analytical psychotherapy based on object relationships, 4 people and 3 people in the control group were randomly assigned and treated for 100 sessions. Data were collected in five baseline stages, intermediate stage, treatment progress, termination, and follow-up during one year, using Cronberg IPO Personality Organization Questionnaire (Kernberg, 2002) and DSQ-40 Defense Styles (Andorz & et al., 1993) Was collected. For statistical analysis, graph analysis, stable change, and recovery percentage were used. Findings showed that analytical psychotherapy based on object relationships (transference–focused) can have favorable results on the psyche of personality organization and defense styles of people with borderline personality. Successful treatment of borderline patients is much more complex than research literature shows, and treatment outcome is not successful versus failure but covers a number of functional areas. We also need more research to generalize the results

    Keywords: Borderline personality disorder Analytical psychotherapy based on object relationships, personality organization, defense styles
  • Masomeh Esmaeily, Jeyran Taheri Chamali*, Fatemeh Ghasemi Niaie, Mojtaba Haghani Zemeydani Pages 99-106

    The aim of this study was to investigate the effective strategies of adolescents in dealing with grief caused by parental divorce.  This research is based on a qualitative approach and has described the subject in depth using a phenomenological design.  Participants in this study were 12 adolescent students aged 14-18 in the academic year 1399-1400 belonging to the provinces of Tehran, Isfahan, and Lorestan who were selected by the snowball method, and sampling was done based on the principle of saturation.  Data were collected during semi-structured interviews and analyzed using the Colaizzi method.  Finally, after analyzing the data, 5 main categories such as the central phenomenon of grief, causal factors in adjustment, grief consequences, adaptive mediators, and effective strategies in adjustment, and 14 sub-categories were concluded, which are discussed in detail in the research text.

    Keywords: Effective Strategies, Adolescents, Grief, Divorce, Parents
  • MohammadHossein Kazemi*, Reza Golpour Chamrakohi Pages 109-120

    The current study aimed to predict mental and social health based on personality traits in people ‎recovering from the covid-19 disease‎‏.‏ The research method was descriptive correlational and statistical population including all rescued people from Covid-19 disease in Tehran hospitals (Masih Daneshvari, Imam Khomeini, Martyrs of Yaftabad, Sina, Shariati, Taleghani, Hazrat Rasool Akram, Haft Tir) Between July and September 2021, four to six months had passed since their discharge from the hospital, from which 150 people were selected by purposive sampling. The research instruments were NEO Personality Traits Questionnaire (NEO), Keys Social Health Questionnaire (KSWBQ), and Goldberg Mental Health Questionnaire (GHQ). The collected data were analyzed using stepwise multiple regression. The results showed that the personality traits of extraversion, agreement, openness, and responsibility have a negative and significant relationship with the mental health of people recovering from covid-19 disease (P <0.01). Also, the personality traits of extroversion, agreement, openness, and responsibility have a positive and significant relationship with the social health of people recovering from covid-19 disease (P <0.01). Other results showed that extraversion, neuroticism, and openness predicted 31.9% of the mental health of people recovering from covid-19 disease (P <0.01), and the scale of openness, agreement, Extraversion, and responsibility predicted 39.3% of the social health of people recovering from covid-19 disease (P <0.01). In general, the results of the current study emphasize the importance of personality traits in predicting the mental and social health of patients recovering from the covid-19 disease.

    Keywords: Recovering Patient, Social Health, Mental Health, Covid-19, Personality Traits
  • Bita Firouzkouhi Moghaddam, Gholamreza Sanago Moharer*, Mahmoud Shirazi Pages 121-132

    Job issues are one of the most important and fundamental issues in today's society. The expansion of urbanization, the development of industry, globalization, economic competition, and factors like them have made employment a fundamental issue in human life today. The purpose of this study was to determine the effectiveness of group training based on acceptance and commitment to burnout and job motivation of Social Security employees. The present research is applied research in terms of purpose and quasi-experimental in terms of the method with a pre-test-post-test design and control group. The study population consisted of all male and female employees working in the Social Security Organization of Tehran in 2021- 2022, of which 60 people were randomly selected by cluster random sampling in two experimental and control groups (30 companies in each group). کردننده). The instruments of the present study included the Maslash et al. (MBI) burnout questionnaire (MBI) (1981) and the Hackman Aldham job motivation questionnaire (MPS) (1975). Acceptance and commitment training intervention was performed in 9 sessions of 90 minutes once a week, But the control group did not receive any intervention. The research data were analyzed by multivariate analysis of covariance. Findings showed that acceptance and commitment training is effective on burnout and academic motivation (P <0.05). From the above findings, it can be concluded that group training based on acceptance and commitment is effective in reducing burnout and increasing job motivation of Social Security employees.

    Keywords: Acceptance, commitment group training, job motivation, burnout
  • MahmoudReza Mostaghimi, Mansoureh Shahriari Ahmadi*, Mojtaba Amiri Majd Pages 133-144

    The present study aimed to investigate the relationship between authoritarian parenting and conduct disorder mediated by self-esteem in male adolescents living in correction and rehabilitation centers. The present study is a cross-sectional analysis of path analysis. The present study is a cross-sectional analysis of path analysis. The statistical population of the present study included all adolescent boys in correction and rehabilitation centers in Kerman, Yazd, and Hormozgan provinces and one of their parents in 2020 years, in this study, 180 samples participated by convenience sampling. Data were collected using the Demographic Information Questionnaire, Strengths and Difficulties Questionnaire; SDQ (Goodman, 1997), Baumrind Parenting Styles Questionnaire; BPSQ (Baumrind, 1971)) and Coopersmith Self-Esteem Inventory; CSEI (Coopersmith, 1967) was performed. Data analysis was done by the path analysis method. Bootstrap results showed that the direct effects of authoritarian parenting on self-esteem (β=0.226), authoritarian parenting on conduct disorder (β=0.424), and self-esteem on conduct disorder (β=-0.747) are significant (P<0.05). The results also showed that the indirect effect of authoritarian parenting mediated by self-esteem on conduct disorder (β= 0.161) is significant and has a partial mediating role (P<0.05). Other results showed that the proposed model has a good fit. Authoritarian parenting is a negative factor on adolescents' self-esteem that can play an effective role in adolescent conduct problems, so to prevent conduct problems in adolescents, attention should be paid to improving parenting skills.

    Keywords: Authoritarian parenting, Conduct disorder, Self-esteem, Adolescents
  • Mahla Mansouri, Afsaneh Khajevand Khoshali*, Mohammad Sobhani Shahmirzadi Pages 145-156

    The aim of this study was to compare the effectiveness of parental education with the Barclay Behavioral approach and Adlerian- Dreikurs approach on improving the social skills of children with defecation disorders. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design and control group. The study population included all children with defecation disorders referred to the specialized pediatric clinic in Gorgan in 1399. Using purposive sampling, 30 people were selected and randomly divided into three experimental groups of 10 people. In the first experimental group, mothers received Barclay Behavioral Training and in the second experimental group, mothers received Adlerian- Dreikurs training in 12 sessions of 90-minutes twice a week. The research instrument was Matson's (1983) Social Skills Questionnaire (MESSY) parent form. Data were analyzed by Multivariate analysis of covariance using SPSS 22 software. The results showed that there is a significant difference between the different scores of pre-test-post-test in the parent education intervention groups with Barclay Behavioral approach and Adlerian- Dreikurs approach with the control group of all Subcomponent of social skill except excellence component (P<0/05). Also, there is no significant difference between parent education with the Barclay approach and parent education with Adlerian- Dreikurs approach for the social skills Subcomponent (P <0.05). Based on the findings, it can be concluded that parent education with Barclay and Adlerian- Dreikurs approach has improved all subcomponents of social skills except the excellence subcomponent in children with defecation disorders and both treatments have the same effectiveness. Have improved social skills.

    Keywords: defecation Disorders, Parental Education, Adlerian- Dreikurs Approach, Barclay Behavioral Approach, Social Skills
  • Parivash Khavarzamini*, Ramin Habibi-Kaleybar Pages 157-168

    The aim of this study was to predict academic Buoyancy based on cognitive flexibility and academic self-concept of high school students. The present study was descriptive-correlational. The statistical population of the present study consisted of all female high school students in District 2 of Tabriz from 1401-1400, from which 446 people were selected as a sample by the available sampling method. Data collection tools included the Academic Retention Questionnaire (ABS, Martin & Marsh,2008) and the Cognitive Flexibility Questionnaire (CFI, Dennis & Vanderwall, 2010), and the Academic Self-Concept Questionnaire (ASC, Yi Sen Chen, 2004). Research data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression (stepwise). The results showed that there is a positive and significant relationship between cognitive flexibility, alternatives, control, academic self-concept, and its components with academic Buoyancy (P > 0.001). The results of multiple regression analysis also showed that academic self-concept, cognitive flexibility, and alternatives to human behavior predict 29% of the variance related to academic Buoyancy. The results show that the more students have cognitive flexibility and a positive academic self-concept, the more academic Buoyancy they will have.

    Keywords: Cognitive Flexibility, Academic Buoyancy, Academic Self-concept
  • Seyed Mehdi Sarkashikiyan*, Narges Babakhani, Nasrin Bagheri Pages 169-180

    The aim of this study was to investigate the relationship between academic expectations stress and academic self-defeating behaviors with respect to the mediating role of uncertainty intolerance. The research is fundamental and is of descriptive_correlation and structural equation modeling. The statistical population of the study was all students of Qom Islamic Azad University who were studying in the academic year 1399-400. The sample of the study was 420 students who participated in the study in an accessible way and through self-report through social networks WhatsApp, Instagram, Email, Soroush, and Aigap according to the pandemic conditions of Covid 19. The research instruments were the Uncertainty Intolerance Scale (IUS) of Freeston et al (1994), the Ang and Huan (2006) academic expectations stress Questionnaire (AESI), and the Cunningham (2007) Behavior and Self-Cognition Scale (SDBCs). structural equation models were used for data analysis. Data were analyzed with 25 SPSS and 3 smart pls software. The results of the data analysis showed that the indicators of the proposed model have an acceptable fit. The path of academic expectations stress to self-defeating academic behaviors (β = 0.499, P = 0.000), academic expectations stress to intolerance of uncertainty (P = 0.000, β = 0.546) and uncertainty intolerance to self-defeating academic behaviors (β = 0.488 , P = 0.000) is reported. Findings show that the stress of academic expectations mediated by intolerance of uncertainty has an effect on self-defeating academic behaviors.

    Keywords: Self-defeating academic behaviors, stress of academic expectations, intolerance of uncertainty, Self-defeating cognition, behavior
  • Abolfazl Bakhshipour*, Shabnam Nourollahi Pages 181-192

    Covid-19 pandemic conditions have affected various aspects of students' lives, One of the most important effects in the field of education is academic failure. In-depth and extensive research is needed to investigate the factors affecting academic failure in the Covid-19 pandemic. Therefore, the purpose of this study is to investigate the perceptions of high school students who have suffered quantitatively or qualitatively in the covid-19 pandemic than before. The method of this study is qualitative and with a descriptive phenomenological approach and semi-structured interviews have been used to collect data. Using criterion-based purposive sampling, after 10 interviews with eighth to eleventh-grade students in Mashhad in 1400, the results were saturated. An in-depth analysis of students' perspectives showed that various factors have influenced their academic failure during the pandemic. Which includes three axes: individual, environmental and educational. Individual focus includes distraction, nervousness, Depression, stress (psychological problems), Decreased quality of learning, motivation, cheating, poor reading, shortening of time (learning), And playfulness, electronic games, harmful information, and virtual. Environmental factors include school, recreation (uplifting environments) and family behavior, friends, and classmates (relatives). Educational factors include Internet problems, problems with educational software (educational platform), low quality of teaching, change in class hours, teacher disorder, and teacher non-response. It is recommended that those in charge of this matter try to improve the quality of education, improve the virtual education capability of teachers, take care of mental health and increase the skills of students to be more adaptable to these conditions.

    Keywords: Student Perception, Academic failure, COVID-19, Virtual Education, Qualitative Method
  • Tohid Aakbarvand, Malek Mirhashemi*, Simin Bashardoost Pages 193-204

    The aim of this study was to evaluate the structural model of Covid 19 disease anxiety based on perceived stress with the mediating role of perceived social support in students. The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all students of Islamic Azad University, Tehran Central Branch in the academic year 1399-400. The sample size was 322 people who were selected by cluster random sampling. Coronavirus Anxiety Scale (CDAS, Alipour et al., 1398), Perceived stress (PSS, Cohen et al., 1983), and Perceived social support (MSPSS, Zimet et al., 1998) were used to collect data. Data analysis was performed using structural equation modeling with the help of SPSS 27 and AMOS 24 statistical software. The results showed that the general model of the research fits with the experimental data. In addition, there is a positive and significant relationship between perceived stress and anxiety in Covid 19 disease (p = 0.001, β = 0.60). And there is a negative and significant relationship between perceived stress and perceived social support (p = 0.001, β = -0.72). But the mediating role of social support between perceived stress and disease anxiety was not confirmed (p <0.05). The results of this study showed that reducing perceived stress and having perceived social support play an effective role in reducing coronary heart disease anxiety.

    Keywords: Perceived Stress, Corona Disease Anxiety, Perceived Social Support, Covid 19
  • Peyman Mamsharifi, Sara Shabanian Aval Khansari, Kimia Najafi, Sajedeh Farokhi, Mohammad Aminpour* Pages 205-216

    The aim of this study was to investigate the mediating role of problem-solving strategies in the relationship between metacognitive beliefs and cognitive emotion regulation strategies with resilience in the Covid-19 era. The present study is basic research in terms of purpose and a correlational study in terms of method. The study population consisted of all male and female undergraduate and graduate students of Allameh Tabataba’i and Kharazmi universities in 2021-2022, from which 220 people were selected as a sample online and available. Research questionnaires included: The resilience Questionnaire (CD-RISC, Connor and Davidson, 2003), the Problem Solving Strategies Questionnaire (PSSQ, Cassidy & Long, 1996), the Metacognitive Beliefs Questionnaire (MCQ, Wells & Cartwright-Hatton, 2004) and the Cognitive Emotion Regulation Strategies Questionnaire (CERQ, Garnefski & Kraaij, 2006). Path analysis was used to analyze the data. The results of the path analysis indicated that the model fit in well. Findings showed that metacognitive beliefs could indirectly predict resilience through constructive problem-solving strategies (p<0.001). Also, the adaptive cognitive emotion regulation strategy was able to predict resilience both directly and indirectly through the constructive problem-solving strategy (p<0.001). It can be concluded that the constructive problem-solving strategy has a key role in students' resilience and it is necessary to pay attention to these factors in interacting with each other in resilience promotion programs.

    Keywords: Metacognitive Beliefs, Resilience, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Problem Solving Strategies, COVID-19
  • Bita Nasrolahi*, Vahide Aghaee Pages 217-228

    The aim of this study was to compare Alexithymia and cognitive emotion regulation strategies among two groups of people, individuals with symptoms of generalized anxiety disorder and social anxiety disorder, substance abuse, and healthy individuals. The study was of causal-comparative design. Part of the statistical population of this study consisted of all women with symptoms of generalized anxiety disorder and substance abuse in 2020 in Qom city and another part consisted of healthy women in this city. By purposive sampling method, 90 people were selected as the sample. The scales used in the study, including the Generalized Anxiety Disorder Questionnaire (GADQ-IV) Spitzer et al (2006), Social Phobia Inventory (SPIN) Connor et al (2000), Toronto Alexithymia Scale (TAS) Bagby et al (1994), and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) Garnefski et al (2001). The results of the analysis of Manova showed that there was a statistically significant difference between Alexithymia and cognitive emotion regulation strategies in people with symptoms of generalized anxiety disorder and social anxiety disorder and substance abuse in healthy people (P<0.01). But there was no significant difference between people with symptoms of generalized and social anxiety disorder and people with substance abuse (P>0.05). Overall, people with symptoms of generalized anxiety disorder and social anxiety disorder, and substance abuse have higher scores on Alexithymia and negative emotion regulation strategy and lower scores on positive emotion regulation strategy than healthy individuals.

    Keywords: Alexithymia, Cognitive Substance Abuse, Emotion Regulation Strategies, Generalized Anxiety Disorder
  • Shiva Radfar, Eghbal Zarei*, Mansour Sodani, Mahnaz Moallem Pages 229-240

    The aim of this study was to determine the effectiveness of the parenting education packages in reducing social problems and the lack of attention of adolescents with emotional and behavioral problems. The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design with the control group. The statistical population of the study included all adolescent children in Ahvaz in 2020. The research sample consisted of 34 people from the statistical population who were selected by the purposive sampling method and randomly replaced in two groups (experimental - 17 people and control group - 17 people). The experimental group underwent a developed parenting package for 8 sessions of 75 minutes; two sessions a week. In order to collect data in pre-test and post-test, Achenbach and Rescuela's (2001) Child Behavior Checklist (CBCL) was used. Data were analyzed using univariate analysis of covariance (MANCOVA).  The results showed that the developed educational package had a significant effect on the score of social problems (P <0.01, F = 17.240), but this change was not significant in the lack of adolescents' attention (p <0.05, F = 2.923). According to the obtained results, it can be stated that the developed parenting package can be used as an effective intervention to empower parents in solving social problems of adolescents with emotional and behavioral problems.

    Keywords: parenting methods, lived experience, emotional, behavioral problems